Historische mijlpalen

De Broeders van de Christelijke Scholen vieren feest. Twee historische data staan hierbij centraal.

Het VLP weet zich nauw betrokken bij dit herdenken. Als mede-erfgenaam van de lasalliaanse zending in Vlaanderen wil het de continuÔteit van de scholen behartigen en de ontwikkelingen naar de toekomst begeleiden. De gedeelde bezieling is meteen bron voor onverdeelde feestvreugde. Beide gelegenheden worden hier kort ingeleid, met doorverwijzing voor meer informatie.

225 jaar Lasalliaanse scholen in BelgiŽ

De verjaring is al even voorbij, maar mag niet vergeten worden: wanneer en hoe is het begonnen met de scholen van de Broeders in BelgiŽ?

In de eerste helft van de 18e eeuw raakte het werk van de Franse broeders bekend in onderwijskringen in Vlaanderen en WalloniŽ. Pas in 1791, iets meer dan een eeuw na de oprichting van de eerste scholen te Reims door Jean -Baptiste de La Salle, openden zij een eerste school in Saint-Hubert. Er was plaatselijk interesse, maar het anti-godsdienstig klimaat in Frankrijk heeft de oprichting mede in de hand gewerkt. Pas vanaf 1815 en vooral vanaf 1830 breidde hun werk zich uit over heel BelgiŽ. In 1893 werd de Vlaamse provincie opgericht.

In 2016 werd dit prille begin met fierheid herdacht. 225 jaar ononderbroken veelzijdige toewijding in het basisonderwijs, secundaire scholen en hoger onderwijs. In een brochure die bij die gelegenheid werd opgesteld vind je meer informatie over de groei en bloei van het netwerk, en meteen een overzicht van de uitdagingen vandaag .