Nieuws

 
Op 7 september 1946, 16 jaar oud, trad Alfons Hoppenbrouwers in bij de Broeders van de Christelijke Scholen, als ‘broeder Veron’. Het was een bijzondere man met een voorliefde voor kunst en architectuur, die hij kon botvieren als leraar en later directeur van Sint-Lukas Schaarbeek. Van 23 maart tot en met vrijdag 26 april 2024 loopt er een bijzondere expo, gewijd aan zijn werk. De expo kadert in een samenwerkingsverband tussen galerij Lineair, CC Westrand, de Broeders van de Christelijke Scholen en het VLP, met bijzondere dank aan St-Lucas Gent en St-Lukas Schaarbeek voor hun medewerking. Via deze aankondiging willen we u van harte uitnodigen voor de opening van deze expo bij galerie Lineair op vrijdag 22 maart van 19:00 tot 22:00. Gelieve in te schrijven via deze link.
 
Van maandag 26 februari tot en met vrijdag 1 maart 2024 namen we vanuit het VLP deel aan de eerste RELEM Assembly – Leaven for the future – in Rome. Br. Alberto Gomez, Piet De Graeve, Joke Maex, Ingrid Saelen en Cedric Van der Linden vertegenwoordigden het VLP en de Delegatie Noord-België. Samen met zeven andere districten zetten we de lijnen uit voor de toekomstige werking van de regio RELEM (Région Lasallienne Europe Méditerranée). Het was een intensieve week die resulteerde in drie duidelijk afgebakende strategische doelen met de focus op een toekomstgerichte structuur voor de regio, een dialoog met de huidige tijdsgeest en innovatieve projecten in het kader van associatie. Wil je graag meer weten over deze RELEM Assembly, lees dan zeker de verslagen op de website van het Internationale Instituut: https://www.lasalle.org/en/category/news/
 
Op Aswoensdag startte de veertigdagentijd. Wil je samen met jouw leerlingen aftellen naar Pasen of speel je liever het thematisch bordspel met jouw klas? Dan kan dat met onze vastenkalender/spelbord.
 
Dinsdag 6 februari 2024 namen tien leraren en directies deel aan de meedraaidag ‘Warm welkom op school’ die doorging in basisschool Champagnat in Schaarbeek. Directeur Astrid en zorgcoördinator Lien namen ons mee in de warme wijze waarop peuters en hun ouders ...
 
Onze directiedag BaO – traditioneel op de eerste dinsdag na de kerstvakantie – was opnieuw een schot in de roos! Dat de door KernBaO geselecteerde onderwerpen geapprecieerd worden, blijkt uit de vrij talrijke opkomst!
 
Van 17-20 april 2024 gaat het vijfentwintigste ASSEDIL Congres voor directeurs door in Istanbul. Het congres focust op de dialoog over onze lasalliaanse zending in een hedendaagse interculturele en interreligieuze context. Het belooft een boeiend congres te worden. Inschrijven kan tot 10 januari 2024 via het online inschrijvingsformulier.
 
De Broeders van de Christelijke Scholen laten hun stem horen in de oorlog in Gaza. Br. Armin Luistro fsc, Generaal Overste van de Broeders schreef een open brief. Je kan de Engelstalige en de Franstalige versie van de brief raadplegen via de linken.
 
Op zondag 3 december 2023 begint de Advent. Wil je ook samen met ons op weg naar Kerstmis? Dan kan onze adventskalender hiertoe inspiratie geven. Elke dag vind je er een afbeelding, bezinning, activiteit of lied voor iedere leeftijd. Naast de internationale dagen en creatieve impulsen is er ook plek voor (zin)vragen en een streepje humor. We wensen je alvast een inspirerende Advent.
 
Zeventien zorgcoördinatoren en leraren verdiepten zich in het opvolgen van de ontwikkeling van kleuters en leerlingen basisonderwijs. Vanuit de kwaliteitsverwachtingen over begeleiding en opvolging en de vertaling hiervan in onze lasalliaanse opvoedingsvisie maakten ze bewuste keuzes.
 
8 secundaire scholen tekenden vorige week opnieuw present voor wat wij blijven beschouwen als een uniek gegeven in het Vlaamse onderwijslandschap: met schoolteams waar ook leerlingen deel van uitmaken richting geven aan onze VLP-identiteit. Dank aan alle deelnemers voor het samen nadenken over wat er voor ons onderwijs toe doet!
 
Zestien enthousiaste leerlingen uit acht van onze secundaire scholen namen op dinsdag 7 november deel aan de voorbereidende dag van de Zeesessie ‘Samen op weg naar geluk’. Ze maakten kennis met het VLP als een netwerk van scholen die zich inspireren aan Jean-Baptiste de La Salle en met het thema en de doelstelling van de Zeesessie. Maar vooral… zij leerden elkaar wat kennen. Vanaf maandag zien wij hen aan de slag tijdens de Zeesessie.
 
Op woensdag 18 oktober ontvingen we 117 personeelsleden uit onze scholen die in het kader van het traject aanvangsbegeleiding van het VLP kwamen kennismaken met ons netwerk, onze begeleidingsdienst, onze werking maar ook met mekaar. Het werd een boeiende dag.
 
Op 17 oktober 2023, de internationale dag van de armoede, werden we hartelijk ontvangen voor de eerste directiedag secundair onderwijs in het Sint-Jozefinstituut te Bokrijk. We gaven er de aftrap voor ons jaarthema armoede en leerden de school beter kennen. In de namiddag verkenden we de C-Minesite, een plek die de context van de school typeert.
 
Wij blikken terug op een sterk inhoudelijke eerste contactdag basisonderwijs in basisschool ZAVO te Zaventem. Doorheen deze dag zette de gastschool haar werking via een rijk palet aan praktijkvoorbeelden in de kijker.
 
Op 5 oktober vieren we wereldwijd de Dag van de Leraar. Een dag waarop de samenleving haar waardering uitdrukt voor leraren die dag in dag uit het beste van zichzelf geven om leerlingen een mooie toekomst te verzekeren. Ter gelegenheid van deze internationale Dag van de Leraar hebben we aan alle leraren binnen ons scholennetwerk onze geactualiseerde VLP-missie aangeboden op een bladwijzer. Het leek ons een mooie gelegenheid om onze verbinding als netwerk rond onze gezamenlijke missie te symboliseren. We wensen aan al onze leerkrachten en aan al degenen die hen elke dag opnieuw ondersteunen in hun opdracht een bijzondere dag toe.
 
Op 1 september 2023 ging Hendrik-Jan Gubbelmans aan de slag als halftijds begeleider lasalliaanse identiteit en pastoraal op school. Bij sommigen doet zijn naam misschien een belletje rinkelen. Hendrik-Jan was als godsdienstleerkracht van Hasp-O Stadsrand (de vroegere tuinbouwschool) meer dan 5 jaar actief in onze Steungroep. Vandaag is Hendrik-Jan naast identiteitsbegeleider bij het VLP tevens actief als identiteitsbegeleider in de regio Limburg. Als trotse papa van Lukas (4 jaar) en Olivia (2 jaar) en echtgenoot van Evelien geniet hij in zijn vrije tijd graag van het creatieve leven. We verwelkomen Hendrik-Jan graag warm binnen onze pedagogische begeleidingsdienst en binnen het VLP-scholennetwerk.
 
Met ingang van 1 september 2023 gaat directeur Geert Mortier na een lange en vruchtbare onderwijsloopbaan bij het VLP met pensioen. Geert wordt als directeur van onze pedagogische begeleidingsdienst opgevolgd door Joke Maex. Tijdens het schooljaar 2023-2024 blijft Geert zich engageren als voorzitter van het bestuursorgaan van vzw Vlaams Lasalliaans Perspectief. Alle vragen met betrekking tot onze pedagogische begeleidingsdienst (begeleidingsaanvragen, traject aanvangsbegeleiding, ...) worden rechtstreeks aan directeur Joke Maex gericht. Voor informatie en/of vragen op bestuurlijk vlak blijft voorzitter Geert Mortier bereikbaar via geert.mortier@vlp-scholennetwerk.be.
 
Wij wensen jullie een goede start van het schooljaar 2023-2024 !