ASSEDIL-congres: Growing together in lasallian spirituality

Van 23 tot en met 26 april 2025 zakten we met een vijfkoppige delegatie af naar het bijzondere Stella Maris college in Gżira, Malta voor het zesentwintigste ASSEDIL-congres. Dit jaar was het District Ireland-Great-Britain-Malta de gastheer. In het jaar van de lasalliaanse spiritualiteit werd gekozen voor de thematiek ‘growing together in lasallian spirituality’. Ruim 120 directeurs uit de regio RELEM namen aan het congres deel.

Na de voorstelling van het District Ireland-Great-Britain-Malta gaf broeder Santiago Rodriguez Mancini een historisch kader bij de betekenis van de lasalliaanse spiritualiteit als een vorm van religieuze gedrevenheid in de ontkerkelijking die de zeventiende eeuw typeerde. Via onderwijs probeerden De La Salle en zijn meesters de kinderen van armen christelijke waarden en praktijken bij te brengen.  Broeder William Mann maakte vanuit de meditaties van Jean-Baptiste De La Salle een brug naar vandaag. Hij wees op het belang om ook vandaag het transcendente niet te vergeten. Onze visie op opvoeden wordt immers steeds gekleurd door onze eigen spiritualiteit, die hij vergeleek met een familierecept. Er zijn veel families die eenzelfde gerecht maken, maar het recept geeft de eigen smaak. Zo zijn er verschillende vormen van spiritualiteit, maar de lasalliaanse spiritualiteit bepaalt de eigenheid van ons onderwijs. Na een stevige lezing gingen we in talengroepen aan de slag met de vertaling naar de concrete spirituele praktijk van het innerlijk gebed. In de namiddag trokken we naar Valletta voor een culturele uitstap in een ontspannen sfeer.

De derde dag stond in het teken van spirituele praktijken. We konden proeven van vijf verschillende spirituele praktijken, waaronder de stiltewandeling die uitgewerkt werd door Cedric, Manu, Pascal en Wim – naast Godly Play, Prayer Spaces, HARA en een jongerenproject uit Frankrijk. De verschillende benaderingen benadrukten hoe spiritualiteit op een praktische en betekenisvolle manier in het schoolleven kan worden verweven. De workshop van onze collega’s werd erg gewaardeerd. In de namiddag ging de reis landinwaarts naar de oude stad Mdina, de stille stad. De dag werd afgesloten met een eucharistie opgedragen door hulpbisschop Joseph Galea Curmi in de Mdina Metropolitan Cathedral.

De laatste congresdag startte met een beklijvend praktijkverhaal van Grégory Leonard vanuit de vraag 'hoe we als spirituele leider onze eigen spiritualiteit kunnen voeden?’. In het slotreferaat verwees broeder William Mann twee keer heel expliciet naar onze stiltewandeling en herhaalde hij hierbij woordelijk wat wij in onze inleiding hieromtrent vertelden. Wat een mooie opsteker voor onze Vlaamse delegatie. Met een voldaan gevoel, verrijkt met bruikbare praktijkideeën en dankbaar om de deugddoende ontmoetingen vlogen wij terug richting Brussel. 

Bekijk hier even de sfeerbeelden van dit ASSEDIL-congres.